خصوصیات ماهی ساردین:
خرید ماهی ساردین با توجه به ویژگی های تغذیه ای بالای آن، به صورت گسترده ای انجام می شود.وجود امگا۳ به بهبود خلق و خو و جلوگیری از بروز مشکلاتی همچون اختلالات عصبی و افسردگی کمک می کند. ازآن جایی که بیشتر بافت مغز را چربی تشکیل می دهد، چربی امگا۳ در سلامت مغز می تواند موثر واقع شود.
وجود این ویژگی ها در این ماهی و موارد بسیار دیگر که به آن ها نیز اشاره خواهد شد، باعث شده تا خرید ماهی ساردین در سراسر دنیا با استقبال خوبی مواجه شود. به همین جهت خرید ماهی ساردین یکی از انتخاب های افراد در هنگام خرید ماهی به شمار می رود.
وجود سلنیوم در این ماهی به عنوان آنتی اکسیدانی فعال، با سلول های رادیکالی و پیش سرطانی مبارزه می کند. جلوگیری از سرطان های روده و پروستات از جمله این موارد است.
همچنین وجود این عنصر مفید، در جلوگیری از اختلالات تیروئید، کاهش بیماری های قلبی، اختلالات خلقی و کمک به بازیابی ویتامین c در بدن موثر است. وجود ویتامین B12 در حفظ سلامت عضلات و سلول های سالم بدن نقش دارد و از کم خونی جلوگیری می کند و به رشد مو نیز کمک می کند..یکی از فواید ساردین که روی آن تاکید زیادی شده کمک به درمان ناباروریست.ساردین همچنین دارای مقادیر بالایی پروتئین است که آن را به وعده ای مناسب برای کودکان در حال رشد ، زنان باردار ورزشکاران تبدیل می کند.درصد بالای فواید این ماهی نسبت به برخی ماهی های دیگر، خرید ماهی ساردین را در دنیا بالا برده است و خرید آن به صورت کنسرو شده یا تازه مورد استقبال قرار گرفته است. فروشگاه های آنلاین عرضه کننده ی ماهیان دریایی، بیشترین سهم را در خرید و فروش ماهی ساردین دارند.
روش پخت ماهی ساردین:
این ماهی برای سرخ کردن، قلیه ماهی و کبابی مناسب می باشد.همچنین می توان از آن به عنوان پیش غذایی خوشمزه استفاده کرد.پخت ماهی ساردین به شیوه های سرخ کرده، بخار پز، شکم پر و سوخاری رواج دارد و مزه دار کردن آن به کمک ادویه ها و چاشنی های مختلفی همچون لیمو ترش و سبزی های تازه، انجام می شود.انتخاب نوع پخت این ماهی بستگی به سلیقه ی افراد دارد، اما آنچه که باید مورد توجه قرار گیرد آن است که خواص ماهی ساردین در هنگام طبخ آن حفظ شود. به این منظور روش های بخار پز و پخت به وسیله ی فر، در اولویت قرار دارند.روش آب پز کردن و قرار دادن در آب جوش نیز شیوه ی مناسب دیگری است که البته اکثر افراد به دلیل مزه دار نشدن ماهی در این روش، آن را انتخاب نمی کنند.
ظاهر ماهی ساردین:
ماهی های ساردین دارای بدنی دوکی شکل و فشرده هستند، آن ها همچنین دارای زره پولکی می باشند که دارای ۳۲ تا ۳۴ عدد فلس میباشد، رنگ بدن در پشت سبز – آبی، پهلوها نقرهای، باله دمی زردکمرنگ و سایر بالهها روشن میباشد.این ماهی از گونه ی شاه ماهی هاست.ساردین دارای فلس های سوراخ سوراخ است و باله ی مخرجی کوتاهی دارد.یک خال بزرگ روی قاعده باله پشتی ساردین قرار دارد. دارای کیل شکمی فلس دار است.آن ها برای محافظت از خودشان به صورت گروهی آرایش می گیرند.
روش صید ماهی ساردین:
صید ساردین در آبهای جنوب ایران عمدتا با نوعی تورگردان کیسه دار ساحلی انجام میگیرد که در زبان محلی به این تور جل می گویند. از آنجا که صید ساردین عمدتا در زمستان انجام میگیرد وصید سایر ماهیان در این فصل کمتر است، صیادان در این فصل به صید ساردین پرداخته و در سایر فصول سال به صید دیگر ماهیان مشغول می باشند. این روش صیادی عمدتا برای به دام انداختن گله های ساردین در ساحل استفاده میشود و مکان مناسب جهت بکارگیری آن درسواحل شنی با شیب ملایم و بدون موانع طبیعی از قبیل صخره های زیر آبی ویا رویش های گیاهی است. درشب های غیرمهتابی حضور پلانکتونهای نورزا درآب به مفهوم حضور گله ماهی است زیرا این ماهیان از پلانکتونها تغذیه می کنند. در روز نیز حضور چشمگیر پرندگان دریایی که برای شکار وخوردن این ماهیان فعالیت میکنند و همچنین تغییر رنگ و جنبش های سطحی آب، دلیل بر حضور گله ماهی می باشد.
زیستگاه ماهی ساردین:
بعضی از مردم فکر میکنند زیستگاه ماهی ساردین در شمال کشور می باشد اما زیستگاه ماهی ساردین در دریاهای آرام همچون دریای عمان در کشورمان بوده و تنوع و تعداد زیادی را در سراسر دنیا شامل می شوند. زیستگاه و صید ماهی ساردین در دریای عمان و در شهر هایی همچون بندر دیر می باشد و خرید این ماهی بیشتر در بازار شهر های جنوبی رونق دارد.ساردین ماهیان در مناطق گرمسیری 70 درجه شمالی تا 60 درجه جنوبی یافت می شوند. این ماهی ها به صورت گله ای و دسته ای شنا می کنند.