خصوصیات ماهی بیاح:
ماهی بیاح یکی از ماهی های جنوب و از خانواده کفال ماهیان می باشد. ماهی بیاح یکی از لذیذترین ماهی های جنوب محسوب می شود. این ماهی گوشتی چرب دارد که روغن آن برای بدن مفید می باشد. ماهی بیاح برای زنان شیرده و باردار نوعی تغذیه بسیار مفید شمرده می شود. ماهی ها دارای ارزش تغذیه ای بسیار بالایی هستند و اکثر مواد مغذی مفید و ضروری برای انسان را به تنهایی در خود دارند. ماهی ها و در کل آبزیان امگا ۳ زیادی در بدن خود دارند که اثرات بسیار مهمی در سلامت انسان دارد و در پیشگیری از بسیاری بیماریها و کنترل و کمک به بهبود اختلالات و عوارض مختلف کمک می نماید. ماهی یکی از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمیبه عهده دارد. ماهی بیاح سرشار از ویتامینهای گروه B است. بعضی از انواع ویتامینهای گروه B در خون سازی نیز مؤثرند. بنابراین با مصرف ماهی میتوانیم به سلامت اعصاب، شادابی، طراوت پوست و پیشگیری از کم خونی کمک کنیم .مصرف ماهی بیاح تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد و بدن را از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی محافظت می کند و همچنین این ماهی یک منبع بسیار عالی از سلنیوم است. شواهد به دست آمده از تحقیقات و آزمایش های انجام شده نشان می دهند که یک رابطه معکوس بین مصرف سلنیوم و شیوع سرطان وجود دارد . شواهدی موجود است که سلنیوم ، DNA را ترمیم کرده و مانع از وارد شدن آسیب به سلول ها می شود . به علاوه از تکثیر سلول های سرطانی نیز جلوگیری کرده و از مرگ سلولی می کاهد و سیستم ایمنی بدن را برای حذف سلول های فرسوده و غیرعادی تحریک می کند.
روش پخت ماهی بیاح :
بهتر است برای پختن ماهی بیاح از ۴ روش سرخ کردن، کباب کردن، در فر پختن و بخارپز کردن استفاده کنید. توصیه میکنم سایز کوچک این ماهی را آب پز نکنید. این ماهی جثه ی چندان بزرگی ندارد پس ممکن است پختن آن حس متفاوتی را به شما انتقال بدهد. ماهی بیاح را برعکس اکثر ماهی ها، بسیار آسان میتوان کباب یا سرخ کرد. بیاح سریع میپزد. بافت ظریف گوشت این ماهی اجازه میدهد حرارت خیلی زود به قسمت های داخلی برسد و ماهی را مغزپخت کند، همچنین ماهی بیاح روغنی و پرچرب است و این روغنی بودن احتمالا باعث میشود دیگر نیازی به استفاده از روغن سرخ کردنی هم نداشته باشید. پس اگر میخواهید ماهی بیاح را کباب یا سرخ کنید کار سختی در پیش ندارید! اما حتما توجه داشته باشید آن را زیاد سرخ یا کباب نکنید، تا اُمـگا۳ موجود در آن از بین نرود. موقع برگرداندن ماهی نیز، این کار را به آرامی و با ظرافت خاصی انجام دهید تا آسیبی به گوشت ماهی وارد نشود. همچنین هنگام اضافه کردن طعم دهنده ها و آغشته کردن ماهی به آنها ماهی را زیاد فشار ندهید چرا که این ماهی ظریف است و گوشت نرم و آسیب پذیری دارد.
ظاهر ماهی بیاح:
ماهی بیاح جزو ماهیان کوچک جنوب به شمار می آید. .قسمت پشتی بدن این ماهی تیره و شکم این ماهی روشن و درزیر باله ی سینه ی آن خطوط طولی تیره رنگ دیده می شود. بیشترین وزن این ماهی 200 گرم و حداکثر طول 25 سانتی متر ولی عموما این ماهی بیشتر با اندازه 15-10 سانتی متر دیده شده است. این ماهیان، ماهیانی طویل هستند که معمولاً سر پهن و پوزهای کند دارند. بدن آن ها به شکل استوانهای بوده یا کمی از دو پهلو فشرده شدهاست. چشمها تا حدی به وسیله بافت چربی پوشیده شدهاست و دارای دهانی کوچک، انتهایی و کمی تحتانی میباشند. دندانها در این خانواده کوچک، ضعیف و پنهان بوده یا اینکه اصلاً وجود ندارد. کفال ماهی جنوب یا ماهی بیاح دارای دو باله پشتی جدا از هم هستند که شعاعهای سخت اولین باله پشتی آنها ۴ عدد میباشد.
روش صید ماهی بیاح:
صید این ماهی به وسیله ی تور انجام می گیرد.
زیستگاه ماهی بیاح:
ماهی بیاح یکی از ماهیان خانواده کفال است. دریای جنوب (خلیج فارس، عمان) مکان بسیار مناسبی برای این دسته از ماهیان است. کفال ماهیان اندازه متوسط تا بزرگ دارند و در آبهای کرانهای دریاها، خلیجها و ابهای شیرین زندگی میکنند. حرکت این گونه ماهی به صورت دسته ای است. این ماهی در طول روز تغذیه می کند. غذای این ماهی انواع گیاهان آبزی و فیتوپلانکتون است. ماهی بیاح و سایر کفال ماهیان تحمل بالایی نسبت به تغییرات شوری دارند و به عبارتی یوری هالین میباشند. بچه این ماهیان گاهی به آبهای شیرین رود خانهها وارد شده و مدت کوتاهی را در آبهای شیرین زندگی میکنند. اما نسبت به تغییرات درجه حرارت حساس بوده و همچنین قادر به تحمل میزان اکسیژن کمتراز ۲ میلی گرم در لیتر نیستند.